Tekonivelpotilaan suunhoito
Suun ja leukojen alueen tulehdukset olisi hoidettava hyvissä ajoin ennen tekonivelleikkausta
Hoitamattomista tulehduspesäkkeistä voi päästä haitallisia bakteereja verenkierron kautta muualle elimistöön ja vaarantaa leikkauksen onnistumisen. Tekonivelet ovat elimistön vierasesineitä, joihin bakteerit helposti pesiytyvät. Ennen leikkausta, mutta myös sen jälkeen potilaan olisi kiinnitettävä erityistä huomiota suun terveyteen ja hyvään kotihoitoon.
Ennen leikkausta potilaan koko suun alue tarkistetaan hammaslääkärin toimesta ja otetaan tarvittavat röntgenkuvat. Mahdolliset kariespesäkkeet ja tulehdukset hampaissa korjataan sekä pahoin heiluvat ja tulehtuneet hampaat poistetaan. Hampaiden poisto tulisi tehdä hyvissä ajoin vähintään noin kaksi viikkoa ennen leikkausta. Hampaiden kiinnityskudosten tila tarkistetaan ja poistetaan mahdollinen plakki ja hammaskivi. Myös hampaaton suu tulee tutkia ennen tekonivelleikkausta. Kun hoidot on saatu päätökseen, on potilas suun puolesta valmis leikkaukseen ja hammaslääkäri kirjoittaa potilaalle tarvittavan todistuksen.
Leikkauksen jälkeen hyvää kotihoidon tasoa olisi pidettävä edelleen yllä. Suun alueen tulehdukset voivat heijastua muualle elimistöön, joten hyvän kotihoidon merkitys vain korostuu potilailla, joilla on vakava yleissairaus tai jotka ovat olleet esim. tekonivelleikkauksessa. Tekonivelleikkauksesta olisi myös aina mainittava hoitavalle hammaslääkärille ellei se ole jo hänellä tiedossa. Noin kuuden kuukauden ajan leikkauksen jälkeen verekkäät hammastoimenpiteet tulisi tehdä antibioottisuojassa. Myös tupakan ja nuuskan käytön lopettamista suositellaan. Ne edesauttavat iensairauksien syntyä ja vaikeuttavat suun haavojen paranemista.