Hammaseroosio

Hammaseroosio on hammaskudoksen pehmenemistä happoärsytyksen vaikutuksesta

Happamat juomat ja ruoat saavat aikaan hammaseroosiota. Myös mahahappo närästyksen tai oksentamisen yhteydessä sekä erinäisistä syistä vähentynyt syljen eritys voivat heikentää ja liuottaa hammaskiillettä.

Eroosion aiheuttama kiilteen liukeneminen altistaa kulumiselle ja voi saada aikaan aikaan purennan madaltumista.

Oikeilla ruokailutottumuksilla ja -valinnoilla estetään hammaseroosiota. Eroosion hoidossa ennaltaehkäisy onkin tärkeintä.

Hammaseroosiota aiheuttavia ruokia ja juomia ovat happamat virvoitus- ja urheilujuomat, happamat hedelmät ja marjat liiallisesti nautittuna sekä erilaiset alkoholijuomat kuten viinit ja siiderit.

Ruokailusta johtuvaa eroosiota voi vähentää nauttimalla vettä tai maitoa samanaikaisesti, kun käyttää happamia ruokia. Myös juustopalan syöminen aterian päätteeksi auttaa.

Hampaita ei tulisi harjata heti happaman aterian jälkeen.

Hammaseroosiosta johtuvia oireita ovat mm. hampaiden vihlominen ja kipuherkkyys. Suussa eroosion merkkejä ovat mm. kiilteen himmeneminen ja hampaiden muotojen pyöristyminen.

Hammaseroosiota hoidetaan muovipaikkauksin tai kruunutuksin. Pitkälle edenneen eroosion hoitaminen voi kuitenkin olla haastavaa. Tärkeintä on eroosion ennaltaehkäisy ja sen pysäyttäminen ajoissa oikeilla ruokavalinnoilla.