Purentavaivat

Virheellisen purennan oireet, syyt ja hoitomuodot voivat olla moninaiset

Oireille tyypillistä on niiden heijastuminen myös hampaiden ulkopuolelle leukaniveliin ja puremalihaksiin. Purentavaivat voivat myös ilmetä päänsärkynä sekä hartia- ja niskavaivoina. Koska oireet eivät välttämättä ole suussa tai hampaissa ja voivat olla epämääräisiä, potilas itse ei välttämättä osaa yhdistää niiden alkuperää purentaan. Näillä potilailla voi myös muuten olla aivan terve suu. Purentavaivoista kärsivät potilaat usein narskuttelevat hampaitaan yhteen varsinkin öisin. Silloin puremalihakset saattavat tuntua kipeiltä aamuisin. Hampaiden narskuttelu saattaa johtaa myös hampaiden kulumiseen ja lohkeamiseen ja aiheuttaa myös muita epämääräisiä oireita koko suun alueella. Normaalisti hampaiden tulisi olla yhdessä vain syödessä.

Syyt virheelliseen purentaan johtuvat hampaiden väärästä ohjautuvuudesta tai hampaiden puutoksesta, jolloin alaleuka ei saa riittävän tukevaa asemaa yläleukaa vasten. Leuan normaalit liikkeet estyvät ja puremalihakset jännittyvät. Potilaan kokema stressi voi puolestaan lisätä taipumusta hampaiden narskutteluun. Myös huonosti istuvat proteesit aiheuttavat purentavaivoja.

Yleinen vastaanotolla annettava hoito purentavaivoihin on muovinen yläleuan purentakisko. Se ohjaa alaleukaa oikeaan asentoon ja estää hampaiden kulumista ja suojaa hampaita lohkeamiselta. Kiskoa pidetään yleensä öisin, mutta varsinkin hoidon alkuvaiheessa sitä voi käyttää myös päivisin. Purentaa korjataan tarvittaessa myös oikomalla, hiomalla hampaiden purupintoja tai korvaamalla puuttuvia hampaita erilaisin proteettisin ratkaisuin. Potilas itse voi yrittää lieventää purennasta johtuvia vaivoja erilaisin kotona suoritettavilla puremalihasten ja leukanivelten voimisteluharjoitteilla, joilla avulla pyritään rentouttamaan lihaksia. Ohjeet harjoitteisiin potilas saa hammaslääkäriltä vastaanotolla.

Purentavaivat - Hammaslääkäri Ilkka Virtanen
Yläleuan muovinen purentakisko.